Testele neuropsihologice

Ce sunt testele neuropsihologice?

Testele neuropsihologice sunt efectuate în timpul unei evaluări neuropsihologice pentru a determina funcția cognitivă a unei persoane. Personalul medical calificat operează testele într-un mediu structurat. Testele neurocognitive evaluează demența și leziunile organice ale creierului care pot afecta capacitatea unei persoane de a lua decizii și de a funcționa în timpul activităților zilnice.
Există multe teste neuropsihologice disponibile pentru profesioniștii din domeniul medical pentru a determina capacitatea cognitivă a unei persoane. Datele colectate din teste pot fi folosite pentru a arăta competența pentru deciziile legale și medicale și pentru a vedea dacă o persoană poate trăi independent. Spitalele utilizează, de asemenea, teste neuropsihologice pentru a determina dacă o persoană este un bun candidat pentru un transplant de organe.

Există mai multe tipuri de teste neuropsihologice care pot fi efectuate. Testul motor Bender Visual Gestalt este folosit pentru a determina functionarea psihicului pe baza informatiilor vizuale și abilitățile de percepție ale unei persoane. Rezultatele acestui test pot indica maturitatea dezvoltării unei persoane și stabilitatea sa emoțională. Acest test neuropsihologic poate indica, de asemenea, markeri timpurii ai disfuncției cerebrale.

Capacitatea lingvistică a unei persoane poate fi testată cu ajutorul testului de numire Boston. Aceasta implică afișarea de imagini ale obiectelor și înregistrarea răspunsului verbal la imagine. Testul poate fi folosit pentru a determina localizarea leziunilor cerebrale prin evaluarea oricărei probleme de vocalizare și legarea acestora la părțile corespunzătoare ale creierului care sunt responsabile de limbaj.

Adulții mai în vârstă cu probleme de memorie pot primi testul Scala de evaluare a demenței. Acest ecran de testare pentru probleme de memorie și conceptualizare, care pot afecta capacitatea unei persoane de a lua decizii competente. Aceasta include evaluarea pentru atenție și capacitatea de a iniția conversații și de a obține asistență pentru activitățile zilnice.

Este posibil să se testeze pentru leziuni cerebrale laterale, dându-le pacientului Testul de atingere a degetelor, numit și Testul de oscilație a degetelor. Acest examen monitorizează activitatea motorului pe ambele părți ale corpului. Performanța slabă poate indica unde creierul este rănit, ajutând profesioniștii din domeniul medical să dezvolte un plan de reabilitare.

O evaluare a funcției creierului general al unei persoane poate fi determinată cu ajutorul testului de Neuropsihologie Halstead-Reitan. Această evaluare examinează toate aspectele legate de funcția creierului, inclusiv relațiile spațiale, viteza stimulului și gândirea abstractă. O parte a testului evaluează memoria, limba și abilitatea de a se concentra asupra unei sarcini.
De asemenea, se poate efectua un test neuropsihologic pentru a evalua tendința unei persoane de a da răspunsuri greșite la testele psihologice.

Sistemele de decepție Paulhus pot fi utile profesioniștilor din domeniul medical care nu reușesc să reabiliteze un pacient din cauza unor informații inconsecvente. Rezultatul testului poate ajuta medicii să dezvolte mai bine un plan de tratament pentru acest tip de individ.

În afara tratamentului clinic, neuropsihologii pot fi, de asemenea, activi în diagnosticarea schimbărilor comportamentale la oameni în cazurile judiciare, oferind o perspectivă asupra răspunsurilor psihologice dăunătoare pentru proiectarea realităţii de către individ, studierea răspunsurilor pacienților sănătoși la stimuli sau lucrul la noi ,tratamente clinice pentru tulburări ale personalităţii şi psihicului uman..

Anisoara Decianu Cozman

Comentarii